Hoe vaak worden de begrippen ‘steun’ en ‘weerstand’ genoemd in onze mondelinge en schriftelijke commentaren? Heel vaak, want het zijn zeer waardevolle en belangrijke bevindingen voor het definiëren van scenario’s. Maar wat is eigenlijk ‘steun’ en wanneer noemen we het ‘weerstand’? Ogenschijnlijk makkelijke en begrijpelijke begrippen, maar let op, ik heb een doordenker voor u, ingegeven door een trouwe volger die onlangs met de opmerking kwam “De AEX vindt weerstand bij 630”. Ik reageerde uiteraard met de opmerking dat we 630 steun noemen en geen weerstand. Maar ik kreeg geen gelijk van de beste man. “En hoe noem je het 730 niveau bij de AEX dan?”, was mijn volgende vraag. “Nou dat is ook weerstand”, was het simpele antwoord. Toen brak mijn klomp en wilde ik het fijne er van weten. Waarom zowel onder in het veld als boven in het veld ‘weerstand’. Mijn groene en rode horizontale strepen vormen dus altijd weerstand?
De verklaring van de volhouder was eigenlijk heel simpel en ook wel wetenschappelijk logisch. “Als de koers niet door een van de lijnen breekt, het is dus niet ‘krak’, dan levert dat specifieke koersniveau weerstand op. De groene steunstreep zorgt er voor dat de koers er niet onder zakt (weerstand dus) en de rode streep zorgt er voor dat de koers er niet boven breekt (ook weerstand dus).

Vervolgens gooide ik nog wat olie op het spraakverwarrende vuurtje met een van mijn one-liners, “Als de koers weer stand houdt, noemen we dat steun”. U ziet, een spatie meer of minder impliceert een geheel andere betekenis. De verwarring was nu compleet.

Tot slot een korte uiteenzetting hoe mijn groene en rode lijnen tot stand komen (zie bovenstaande afbeelding). Een groene lijn behelst een bodem in de markt, waarbij de ‘bodem-candle’ vier voorliggende hogere lows heeft en twee naliggende hogere lows. De bodemcandle is een zogenaamd 4-2 Pivot Low candle en vormt steun (geen weerstand hoor!)
Zo kent de ‘top-candle’ vier voorliggende lagere highs en twee naliggende lagere highs, de 4-2 Pivot High constructie. Dit blijven we weerstand noemen.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!