Positiegrootte, verlies en hefboom: „Stay in the game“

Afgelopen week kwamen er een paar goede vragen binnen. Ze gingen over positiegrootte, hefboom en verlies. Belangrijke onderwerpen die met elkaar samenhangen en waar ik graag een paar suggesties voor wil geven die u wellicht in overweging kunt nemen.

U heeft vast wel eens gehoord van een belegger die snel rijk dacht te worden en zijn gehele account heeft verloren binnen een paar maanden. Geen enkele belegger zit daar op te wachten, dus het eerste punt is simpel: “Stay in the game”. Een logisch vervolg is dus, dat u niet te veel mag verliezen om dat te realiseren. Een goede strategie kan immers falen met slecht risicomanagement en een slechte mindset. Daarentegen kan een slechte strategie toch winstgevend zijn met een goede mindset en goed risicomanagement.

Voor een goede voorbereiding kunt u zichzelf bijvoorbeeld eerst de volgende vragen stellen:

  • Hoeveel ben ik bereid te verliezen op mijn account?
  • Met hoeveel verliestrades achter elkaar wil ik rekening houden?
  • Wil ik mijn posities beschermen?
  • Hoeveel spreiding wil ik aanbrengen?
  • Met welke andere risico’s moet ik rekening houden?

Daarop zijn bijvoorbeeld de volgende antwoorden mogelijk:

U wilt maximaal 15% verliezen op uw account, op 30 verliestrades achter elkaar, u gebruikt altijd een stoploss of een hedge en u wilt spreiden over circa 20 trendmatige aandelen, wat commodities, obligaties en indices. Verder houdt u rekening met o.a. stroomuitval, onbereikbare broker, overnight risico, valutarisico, spread, de nieuwsagenda (niet het nieuws, maar de volatiliteit die het kan veroorzaken), natuurrampen, mentale risico’s en de door velen vergeten pandemie.

De volgende vraag voor iedere individuele positie is: “Waar is het trade idee voor deze positie niet langer valide?” Dat moet de plek zijn waar u afscheid neemt met verlies en die de basis is voor de berekening van de positiegrootte. En daar komt tevens de Turbo om de hoek kijken. De Turbo en hefboom stellen u namelijk in staat om ook een klein account goed te spreiden. Voor alles dat onder 10 euro staat is een hefboom wellicht onzin, maar voor Adyen, Tesla, Amazon en Google biedt het ook voor kleine accounts juist mogelijkheden om door de kleinere posities de portefeuille beter te spreiden.

In de afbeeldingen wat eenvoudige uitwerkingen. Kortom, probeer uw verliezen te beperken, “Stay in the game, play great defense, not great offense”. (WdB)

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!