Ik heb onlangs een nieuw element toegevoegd aan mijn Dashboard publicatie. Het zijn de drie cirkels die het marktsentiment weerspiegelen op respectievelijk de dagvelden, de weekvelden en de maandvelden van alle BNP Paribas Turbo titels in mijn chart universum. Sta mij toe het praktische gebruik van de cirkels toe te lichten.

Op de eerste plaats kun je snel zien welke conditie overheerst. De groene vlakken geven aan hoeveel procent van het universum de up-status heeft. Zo ook de blauwe vakken als het de down-status betreft, en de geel-oranje vlakken voor de correctie-status en rebound-status. U ziet, het zijn dezelfde kleuren en benamingen als in de Dashboard publicatie. Als de groene vlakken overheersen in de drie circles, dan weten we dat de bulls markt-breed goed gemutst zijn en dat het slim is om naar koopkansen uit te zien.
Het wordt interessant als een specifieke kleur, maar vooral groen of blauw, sterk overheerst, 80% of meer. Dan weten we dat de markt veel te veel naar een kant overhelt, hetgeen een tegenovergestelde beweging teweeg zal brengen.

Wat dacht u van tijdvensterconflicten? De maandkaart bijvoorbeeld overwegend groen, maar de dagkaart nog teveel blauw? Dan moet je nog even wachten met het uitbreiden van de langere termijn portefeuille. Met andere woorden, de cirkels kunnen prima dienst doen als timing tool. Maar ook als Money Management tool. Als bijvoorbeeld blauw gaat overheersen op de dagkaarten, maar de weekchart toont nog aardig wat groen, kun je overwegen om koopposities wat af te romen.

De conditie cirkels geven ook aan hoe het is gesteld met de balans tussen beer en stier. Kijk eens per cirkel naar groen (UP) + oranje (REBOUND), als die overheersen zijn de bulls aan de winnende hand. Veel blauw (DOWN) en geel (CORRECTIE) impliceert dat vooral de beer actief is. Dit kun je uiteraard ook doen op alle cirkels, dan heb je goed inzicht in marktbrede acties van beer en stier.

De conditie cirkels zijn een waardevolle aanvulling om nog beter positiebeheer te kunnen voeren. Heeft u meer praktische toepassingen, laat het mij weten.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!