Een grafiek is nooit een rimpelloze vijver, er wordt altijd wel een steentje, of soms zelfs een kei in het water gegooid, waardoor het koersverloop een vervelende beweging kan maken. Dat is thans het geval bij Prosus. Ik ga ‘de steen’ niet bespreken, maar wel de rimpels in de vijver. En dan blijkt dat de maandgrafiek een mooi lijnenspel toont voor trendvolgende beleggers.

Charttechnische trendomkeer
Er is te weinig data beschikbaar van Prosus om mijn indicatoren te vullen, dus die laat ik nu achterwege. De beschikbare maandcandles tonen in eerste instantie een dalende tendens, een serie lagere toppen en lagere bodems van 109 naar 40, een stevige afdaling. Vervolgens werd er een dubbele bodem geplaatst op 40, hetgeen een afzwakking van de dalingstendens impliceert. Er volgde dan ook een opleving, een rebound naar de rode trendstreep, die met een forse witte candle werd gepasseerd, er ging dus een breakout beweging van start, teneinde de trend te keren.

Positieve overgang
De breakout beweging zorgde voor een dappere opleving tot krap 80, met daarna een milde terugval, logisch, want na een breakout volgt een pullback om de trendomkeer te valideren. De pullback drukt de koers terug naar de Fibo grid die steunlijnen aanreikt op 64+ tot 55+. Als er binnenkort in deze zone wordt gebodemd met een witte candle, dan is er een eerste hogere bodem boven de trendlijn en kan de uptrend daadwerkelijk van start gaan. Eerst naar 79+, daarna naar 109, zo luidt de verwachting

Koopkansen
Als er reeds wordt gebodemd op de eerste Fibo lijn op 64+, dan is dat veelal een sterk bullish signal, de pullback is dan immers super mild. Hou de spriet onder aan de zwarte body dus goed in de gaten. Reikt de spriet niet verder dan 64+ deze maand, dan impliceert dit een eerste koopkans voor anticiperende trendbeleggers. Je kunt ook wachten op de mei candle. Als die wit kleurt boven 64+, is er meer zicht op bodemvorming en zijn er betrouwbaardere koopkansen. Al met al een spannende fase voor de bulls die de mogelijklheid aangereikt krijgen een positieve trendfase te starten. Het moge duidelijk zijn dat bij koersvorming onder 64+ de start van de stijgende trend wordt uitgesteld.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van dit fonds

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.