Er zijn vele beurswijsheden en beursquotes, waaronder het Januari effect, ofwel “As goes January, so goes the year”. Een variant hierop luidt “Eerste 5 dagen van het jaar groen is goed voor je poen”, ofwel het wordt een prima beleggingsjaar. Maar ook dat in januari betere rendementen te behalen zijn dan in de overige maanden. Een dergelijke beurswijsheid wordt ook wel aangeduid als een marktanomalie, een waargenomen onregelmatigheid in een markt, iets wat niet volgens een bepaald model of paradigma verklaard kan worden, de uitzondering op, of afwijking van wat normaal is.

Het “January-effect” werd voor het eerst ontdekt door een bankier in 1942, genaamd Sidney B. Warchel. De bankier ontdekte dat sinds 1925 kleinere aandelen altijd de grotere aandelen versloegen qua rendementen gedurende de maand januari. Volgens ‘the january-effect’ zal de beurs in januari vaak stijgen, omdat institutionele beleggers in december verliesgevende posities verkopen om de portefeuilles er zo gunstig mogelijk uit te laten zien. In januari steken deze fondsbeheerders het vrijgekomen kapitaal weer in de beurs. Indien de beurzen stijgen in januari zou dat dus een positief beursjaar betekenen. De bankier ontdekte tevens dat de rendementen het grootste waren indien de strategie werd toegepast tijdens het 3e jaar van een Amerikaanse president.

Maar werkt het januari effect? Natuurlijk niet altijd, maar wel met enige statistische significantie, aldus onderzoeken van Goldman Sachs. Ik zal u de details besparen, maar als we het resultaat van de indices in de eerste 5 dagen bekijken, dan zouden we aan de vooravond van een goed beursjaar staan, dan zal Europa het waarschijnlijk beter doen dan Amerika en staat Technologie dit jaar niet op de eerste plaats.

En hoe zit het met onze AEX in de maand januari? Welnu, januari is niet de meest winstgevende maand, dat zijn maart, april en december. De hitratio in januari is wel in orde, te weten in 63% van de gevallen een positief resultaat van gemiddeld 4%.
Zullen we nu maar weer gewoon de charts consulteren? Die herbergen toch de koersroute?

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!