Recent sloeg ondergetekende nog even een TA-boek open naar aanleiding van een vraag in een webinar wat de beste trading boeken zijn. Wat mij betreft zijn slechts enkele boeken waardevol al betekent het niet dat alles wat er in staat ook bruikbaar is. Onlangs heb ik dan ook bijna alles weggegooid wat ik in mijn bibliotheek had verzameld in de afgelopen 15 jaar. Weg ermee, dat ruimt lekker op! De meeste beleggingsboeken zijn wat mij betreft (net als bepaalde software) alleen geschreven ‘om te verkopen en niet om te gebruiken’. U kunt er een hoop van leren, maar vooral dat heel veel dingen waarschijnlijk alleen voor de auteur werken, en niet voor u. Het beste TA-boek is dan ook uw eigen handelshistorie. U leert namelijk het meest van uzelf en uw eigen observaties van de beurskoersen.

Welnu, daar is wel een heel solide basis voor nodig. Hou dat vooral simpel, nog zonder gebruik van indicatoren. Zonder een aantal elementaire eenvoudige basisvaardigheden bent u immers veel minder kansrijk om langdurig gedegen rendement te behalen. Dat betreft bijvoorbeeld: 1. het lezen van toppen, bodems en marktritme en het bepalen van mogelijke reactiezones, 2. goed risico en trade beheer en 3. een realistische kijk (uw mindset) op de werking van beurskoersen en wat u van een setup kunt verwachten (namelijk van alles). Fundamentele kennis kan uiteraard helpen, maar is niet noodzakelijk als handelend individu, wel als je miljoenen beheert. Een gedegen basis is dus belangrijk en daar ligt al behoorlijk wat studie en huiswerk. Uiteraard kan ik u daarbij op weg helpen.

Maar om tot uw persoonlijke succesvolle strategie te komen, is het beste boek dus uw eigen trading boek. Dat ‘boek’ kan prima bestaan uit screenshots met aantekeningen van al uw trades en ideeën bijvoorbeeld. Indien u die dagelijks of wekelijks maakt, creeërt u een schat aan informatie op basis van uw eigen waarnemingen met als voordeel dat het u een strategie gaat opleveren, die past bij uw eigen unieke persoonlijkheid en wensen, beter door u te volgen is en meer voldoening in het resultaat zal opleveren. Raadpleeg daarbij gerust uw coach voor feedback en ondersteuning. (WdB)

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!