Als de aandelenmarkten er goed gemutst bijliggen en er mooie bullenparades zichtbaar zijn, dan rijst vanzelf de vraag wanneer er haperingen optreden als mogelijke afronding van de rally. In eerste instantie zien we dat op de grafiek, want die is ‘leading’ wat betreft koersverloop. Maar welke directe indicaties van topvorming, ook wel berenstempels genoemd, zijn er? Ik heb er zeven voor u.

Berenstempels
Charttechnisch zijn er meerdere indicaties waaruit blijkt dat de beer zijn stempel wil gaan drukken op het koersverloop. De eerste eenvoudige indicatie is een gewone zwarte candle, het Duiveltje. Als deze zwarte candle zicht openbaart als een Marubozu candle, ofwel een lange zwarte body zonder sprietjes, dan is dat een zwaarder berenstempel.
Dan is er nog de Hammer, een candle met een relatief lange spriet, ofwel shadow genaamd, onder een zwarte body. De bulls blijven hangen als indicatie van vermoeidheid.
En wat dacht u van de Doji candles, de kaarsen zonder body, openingskoers is vrijwel gelijk aan de slotkoers. De Gravestone Doji toont de wil van de bulls, maar uiteindelijk zegevieren de beren met veroverd terrein, de bulls druipen af.
Dan is daar het Bearish Engulfing patroon, ofwel het negatieve omarmingspatroon, waarbij een zwarte body de voorliggende witte body omarmt. Omdat dit stempel twee candles omvat heeft het meer impact. Hoe breder een patroon, hoe meer effect het heeft op het koersverloop.
Een patroon bestaande uit drie candles is het Evening Star koerspatroon. Een betrouwbaar toppatroon waarin de bulls nog een keer mogen stralen om vervolgens weg te zakken.
Tot slot het Key Reversal Down patroon, zichtbaar op de barchart, waarbij de slotkoers lager ligt dan de low van de vorige bar.

U ziet, de grafiek kan voldoende informatie herbergen om u als actieve belegger op tijd te waarschuwen voor mogelijk aanstormend berengeweld.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!