Een klein account opbouwen met Turbo‘s, enig rekenwerk voor de actieve belegger.

Hoe kunt u verantwoord een klein account opbouwen? Mits goed gebruikt zijn Turbo’s niet risicovol maar heel nuttig. Daarbij hoeft het niet uit te maken of u hefboom 2 of 5 gebruikt. Waar het om draait is uw positiegrootte ten opzichte van uw gekozen risico per positie.

Onderstaand een rekenvoorbeeld waarbij we rekenen met een account van slechts 5.000 euro en 0,5% risico per trade, dat is 25 euro. “Wat, 25 euro? Ben je gek geworden? Dan wordt ik nooit snel rijk!” Nee helaas, maar u wordt zeker niet snel arm. Ik blijf me wekelijks verbazen over de interesse in Pharming om maar wat te noemen. U kunt wel voor 5.000 euro Pharming kopen, maar dan is een avond bij Holland Casino een stuk gezelliger.
Hoe dan ook, 25 euro risico dus per trade. U kiest vervolgens een positiegrootte waarbij u niet meer dan 25 euro verliest. Bij een risk/reward van 3 is het winstdoel 3 keer zo groot, dus 75 euro. Door een kleiner risico per trade is de kans kleiner dat u grote verliezen oploopt die uw account niet meer overleeft. U kunt het voorbeeld van 0,5% ook projecteren op een groter account.

Een rekenvoorbeeld:
Stel u doet 10 trades, heeft een hitratio van slechts 40% en een gemiddelde risk/reward van 3.
Slechts 40% hitratio maakt op 10 trades: 4 keer winst en 6 keer verlies.
De winst is dan: 4×75 =300 euro. En het verlies is: 6×25=150 euro. Uw totale winst komt dan uit op 150 euro na 10 trades. Dat is dus al 3% rendement na slechts 10 trades. Dat is exclusief transactiekosten en slippage, maar het gaat hier nu meer om het cijfermatige principe. U kunt bijvoorbeeld een tabel maken in Excel om de relatie tussen hitratio en risk reward te zien.

Het voorbeeld geeft dan ook aan dat het helemaal niet nodig is om 2% risico te nemen of 80% hitratio te halen. Hoe hoger uw gemiddelde winsten, hoe lager de hitratio mag zijn. Het draait dus om de verhoudingen tussen gekozen risico, hitratio en risk/reward. De hefboom is dan niet relevant, uw risico staat immers van te voren vast en de positiegrootte is daarop afgestemd. Het bijkomende voordeel is, dat als u deze cijfers goed kent, u ook veel beter mentaal tegen verliezen kunt, nog altijd de grootste uitdaging voor de meeste beleggers.

Turbo behulpzaam
Een Turbo kunt u inzetten om met een lage investering ook titels met een hoge aandeelwaarde te kunnen kopen. De voorwaarde is wel dat u een gestructureerde aanpak gebruikt. Maar hoe komt u dan tot een gestructureerde aanpak? Ik geef u daarvoor twee handelsplannen die u zelf kunt onderzoeken. Om beter te worden als belegger is het belangrijk om zelf wat historie te bekijken. De marktfase op de weekgrafiek is daarbij leidend. De entry kunt u van te voren plannen en met de daggrafiek is er voldoende tijd om uit te voeren. Op die manier is het goed te combineren met een druk bestaan. Voor uw grafieken onderzoek kunt u ProRealTime gebruiken, bovendien is dat gratis voor ‘end of day’ data.

Voorbeeld 1. Trendmatige setup:
A) Er is sprake van een correctie op de weekgrafiek na plaatsing van een hogere top.
B) Op de dagkaart is de correctie ten einde en draait de swingteller in de plus: een Entry Long is mogelijk met een stop onder de bodem. Het target plaats u daarbij op 3 keer de afstand van uw risico.
C) De positiegrootte van uw Turbo’s stemt u af op uw maximale verlies van 25 euro. Hoeveel verliest u per stuk op de gewenste stop? 25 euro/ verlies per stuk = gewenste aantal.

Voorbeeld 2. Zijwaartse setup:
A) Er is sprake van een tradingrange op de weekgrafiek.
B) Een recente bodem is getest, maar de koers noteert weer boven het niveau, er is dus sprake van een ‘failure’.
C) Op de dagkaart draait de swingteller in de plus: een Entry Long is mogelijk. Stop en target volgens verhouding 1 tot 3 met een bijpassende positiegrootte.

Zijn deze setups de holy grail? Nee zeker niet. Het maakt uiteindelijk niet zo heel veel uit wat u doet, als u het maar consequent doet en als de basis maar goed is. Van de ene setup naar het andere trade idee hoppen is bij voorbaat een kansloze missie. Een gepersonaliseerde gestructureerde aanpak is belangrijk. Het Dashboard kan u daarbij prima op weg helpen. De swingteller heeft doorgaans een hitratio van rond de 40%, net als de meeste indicatoren overigens. Als u daarbij assets kiest met een betere historische trendmatigheid, stijgt uw winkans aanzienlijk.

Voor beide scenario’s kunt u ervoor kiezen om te wachten op de slotkoers van de dag. Trades zijn op deze manier goed te plannen, ook naast een druk bestaan. Met discipline, kleine verliezen, drie keer grotere winsten en slechts een lage hitratio is toch een prima rendement te behalen. Naarmate u vordert zullen ook uw resultaten verder verbeteren. Een klein account is dan wellicht zelfs te verdubbelen binnen een jaar. (WdB)


Voorbeeld 1. Setup in een Trend scenario


Voorbeeld 2. Setup in een Zijwaarts scenario

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!