Het fenomeen ‘angst’ is geen onbekende in beleggersland. Elke belegger heeft daar in meer of mindere mate last van. En dat merk je dan natuurlijk in het resultaat. Maar wist u dat er maar liefst vier angsten zijn die tussen de oren een vervelende rol spelen?

Angst voor verlies
De bekendste angst is die om geconfronteerd te worden met verlies. En als dat gebeurt dan gaan we vluchtgedrag tonen. We gaan uitzoomen naar langere grafieken, we zien koerspatronen die er niet zijn, er worden veel te veel lijnen op de chart ingetekend, het liefst willen we de verlieslatende positie vergeten. Het wordt een ‘hoop’ positie. Met verlies geconfronteerd worden hoort er bij. Neem dat verlies. Bedenk daarbij dat Ajax ook kampioen kan worden met enkele verloren wedstrijden.

Angst om te missen
Koopt u wel eens aandelen waarvan u denkt dat de koers echt niet meer lager kan? Koopt u als de koers een flinke neerwaartse zwieper heeft gemaakt? Toont u als trendvolgende belegger een zeer offensief anticiperend koopgedrag? Want stel je voor dat de koers daadwerkelijk gaat stijgen en u heeft de aandelen niet in bezit. Stel je voor dat je de boot mist, dat kan toch niet? U begrijpt het al, dit is de angst om iets te missen, waardoor we afwijkend gedrag gaan tonen.

Angst om in te leveren
Als u een mooie winstgevende positie heeft, voelt u dan de neiging om de winst te verzilveren, terwijl er charttechnisch geen aanleiding voor is? Te vroeg winst nemen, gevoed door de angst om mogelijk een stukje winst terug te moeten geven aan de markt, dat is wat er speelt.

Angst om te falen
Een aantal keer op rij een verlieslatende transactie is niet leuk. Toch moet je weer gewoon meedoen de volgende keer. Niet afhaken door de angst om ongelijk te krijgen. Want stel je eens voor dat de volgende transactie wel een mooie plus oplevert!

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!