De stieren op de aandelenmarkten gaan flink tekeer. Links en rechts breken ze uit, soms gaan ze er als een speer van door, menig belegger somber achterlatend in de stofwolk, weer de trein gemist. Niets is echter minder waar. Veelal komt de stier nog een keer terug om de twijfelaars alsnog aan boord te slepen. Ik noem dat de stierenkus, de tweede kans van de markt. Dit fenomeen deed zich recent voor op de dagchart van de AEX rond 735 en bij 750 niveau (zie afbeelding).

Een terugkerend ritueel
Een van de bouwstenen van technische analyse luidt: ‘Marktgedrag herhaalt zich’. Anders gezegd, als beleggers specifieke koerssituaties herkennen, gaan zij daar naar handelen zoals zij dat ook in het verleden hebben gedaan. Zo is er ook herkenbaar gedrag waarneembaar als een koers ergens uitbreekt. Dit kan een uitbraak uit een trading range zijn, een trendlijn breuk, het wegslaan van toppen en bodems etc. De beweging die dan plaatsvindt noem ik een breakout beweging. Dit is veelal een felle koersuitslag, die normaal gesproken wordt opgevolgd door een reactiebeweging ofwel een pullback. Deze pullback moet de uitbraak valideren, om daarna de spelers de kans te geven de nieuwe richting goed te kunnen vervolgen. Deze pullback is de ‘stierenkus’ in geval er een opwaartse uitbraak plaatsvindt. In de technische analyse handboeken wordt dit ook wel genoemd “Oude weerstand wordt nieuwe steun”. Dit is een terugkerend ritueel, met herkenbaar gedrag van de spelers, waar actieve beleggers op twee manieren mee om kunnen gaan.

Offensief en defensief scenario
Beleggers die direct meedoen met de breakout (offensief dus) weten dat na de breakout er een pullback volgt. Zij stellen dan ook hun winsten veilig als blijkt dat de breakoutbeweging opdroogt. Dit is veelal het geval bij het verschijnen van een zwarte candle.
Defensief ingestelde beleggers doen niets met de breakoutbeweging, zij wachten op de terugkeer van de stier, zij ontvangen de stierenkus en gaan daarna aan de koopkant acteren. Zij doen dit als blijkt dat de uitbraak valide is. Succes met uw stierenkus!

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!