Eén van de meest gestelde vragen op ons twitter kanaal is logischerwijs of een asset al koopwaardig is. Veelal beantwoorden we die met een korte analyse, maar ook verwijzen we regelmatig naar het Dashboard als we het idee hebben dat de belegger slapende-hond-gedrag vertoont. In het Dashboard staat immers dagelijks de conditie en daarmee ook de richting vermeld die geldig is voor de desbetreffende asset. Ons doel is daarbij dat we de belegger liever een hengel geven om zelf te leren vissen in plaats van de vis.

In dat kader wil ik dan ook een element toevoegen aan het bekende beleggersrijtje met de drie elementen “Risicomanagement, Mindset en Strategie” en tevens twee onderliggende punten uitlichten. Als vierde element in het rijtje hoort mijn inziens “Proces” thuis. Zonder een goed proces blijven de overige drie immers los zand. Er is geen serieus bedrijf zonder processen. Beleggen is net als een bedrijf. De vraag is dus hoe u een structuur kunt opbouwen waarbinnen u op alle vlakken een vaste route doorloopt die leidt tot weloverwogen beslissingen. Om daar te komen kunt u uzelf een aantal kritische vragen stellen zoals: Hoe doe ik een analyse? Wat zegt die analyse over de uitkomst van de trade? Hoe bepaal ik mijn positiegrootte? Welke verstorende gebeurtenissen kleuren mijn beslissing? Hoe zorg ik dat ik op het juiste pad blijf? Wanneer neem ik afscheid van een verliezer? Wanneer is mijn trade idee niet meer valide? U ziet, allemaal waardevolle vragen die thuishoren in een gekaderd maar flexibel proces. Ik daag u uit hier eens een halfuurtje over te brainstormen. Kijk eens waar u goed in bent. Daar heeft u vast al een proces voor dat u deels kunt gebruiken.

Als twee onderliggende punten kan ik “Acceptatie” en “Onafhankelijk denken” toevoegen. Acceptatie geldt eigenlijk voor alle elementen. Het klinkt misschien wat zwaar, maar het gaat erom dat als u eenmaal een goed proces heeft, u dat ook accepteert. Ik kom beleggers tegen met prima ideeën die niet in staat zijn ze consequent uit te voeren omdat ze maar blijven zoeken naar een andere Holy grail. In dat kader hoort ook “Onafhankelijk denken” thuis. Met onze hengels kunt u onafhankelijk leren denken. Dat wil zeggen, zelf uw beleggingsbeslissingen nemen. Daarbij kunt u prima onze tools gebruiken als handvat. De ervaring leert dat zodra u uw eigen unieke proces gebruikt en hierin onafhankelijk denkt, uw resultaten door het dak kunnen gaan.
Alvast veel succes met uw eigen beleggingsproces in 2022. (WdB)

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!