In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw was er een zeer gewilde grafiekvorm om significante koersbewegingen tijdloos in beeld te brengen. Dat was de Point&Figure chart, ofwel de bolletjes-kruisjes grafiek. Ik heb deze grafiekvorm van stal gehaald en afgestoft. En toen ontdekte ik een alleraardigst handelsplan, uit te voeren in TA software waar de P&F chart beschikbaar is, zoals ProRealTime. Sta mij toe een en ander toe te lichten.

Box omvang en box reversal
Bij de P&F chart zijn twee parameters van belang, de omvang van het bolletje of kruisje (box genaamd) en het aantal boxen om naar een nieuwe kolom over te springen (box reversal). De AEX chart als voorbeeld met een box omvang van 1 punt en een box reversal van 3 (standaard parameter). Stel er is sprake van een koersstijging, dan worden er 3 kruisjes genoteerd als er 3 volledige punten zijn afgelegd. Op het moment dat een opvolgende box in zijn geheel is gevuld (onafhankelijk van de tijd) dan wordt er een kruisje bijgeplaatst. Zolang de koers significant blijft stijgen, kan de kruisjes kolom blijven groeien.
Start er een correctie, dan moeten er weer drie boxen worden gevuld om drie bolletjes te kunnen plaatsen. Let wel, de telling omlaag begint 1 box lager dan het bovenste kruisje, kijk maar op de chart hierboven. Naarmate de daling voortzet (tijdloos) groeit de bolletjes kolom. Zijn de bewegingen te mager, blijft de koers binnen een box hangen, of is de reversal niet groot genoeg, dan wijzigt de P&F chart niet.

P&F handelsplan
Nu dan mijn nieuwe handelsplan, waarbij ik gebruik maak van Money Management door ook te werken met een 2-box reversal. In de afbeelding hierboven heb ik enkele transacties aangemerkt. Kooptransactie (EL) bij 3 kruisen, de exit (XL) is bij 2 bolletjes in de naastligende kolom. Zet de daling door, dan bij 3 bolletjes een ES, die weer geneutraliseerd wordt bij 2 kruisjes in de volgende kolom. Bij het 3e kruisje weer een EL signaal. Blijft de P&F chart tijdelijk 2 kruisjes of 2 bolletjes produceren, dan is er geen positie. De koers beweegt dan immers niet significant genoeg. Ook eens proberen? Succes!

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!