Het eerste kwartaal zit erop, een resultaat van circa 9% in de plus voor onze AEX index, maar dat ging niet zonder horten en stoten. Wat een turbulentie, wat een nervositeit op het veld, niet leuk voor beleggers, stalen zenuwen en uitstekende stuurmanskunst zijn noodzakelijk om resultaat te boeken. Wat mogen we in het tweede kwartaal verwachten?

Positieve trendfase
We consulteren de maandchart om vast te stellen hoe het is gesteld met trend en sentiment op de langere termijn. We moeten terug naar 2012 toen de AEX boven de SMA kruiste, er stond toen circa 330 op de borden. Er volgde een mooie serie hogere toppen en hogere bodems. De coronamaand maart 2020 zorgde voor een enorme negatieve spike, maar die werd rap opgevolgd door witte candles, de trend is niet in gevaar geweest.
Na het topjaar 2021 met een prachtig resultaat tot 830, volgde in 2022 een stevige correctie, die kon niet uitblijven. De corrigerende berentikken werden uitstekend opgevangen door de SMA lijn, vanaf 620-610 kon de trend worden hervat.

Lagere top op 777?
Vanaf de 620-610 zone volgde een paar prima candles tot 777+ aan toe, met vooral in februari en maart een flink aanzwellende turbulentie, getuige de lange sprieten op en onder de magere bodies. April is van start gegaan rond 755 en dat impliceert dat op de maandchart een rode streep verschijnt op 777+. Worden de bulls daar afgeremd? Staat daar straks een lagere top als verzwakking van de trend? De indicatoren staan nog in de plus, dus een hernieuwde aanval op de rode streep en daarna door naar 830 is een haalbaar scenario. Maar dan moet de April candle op zijn minst wit kleuren. Gebeurt dit niet, dan moeten we rekening gaan houden met een correctie naar zo mogelijk de 640 zone.

Vinger aan de pols
Voor lange termijn beleggers zijn het spannende maanden. Houden de bulls stand en stomen ze op naar de 830 zone, of zijn ze klaar en nemen de beren het stokje over? Boven in het veld staat een crucial routepaaltje op 777+. Zolang de AEX onder dit niveau staat en de April candle zwart kleurt, kan de berendruk worden opgevoerd. Wellicht met felle tikken, ook vanuit het stierenkamp als tegen-aanval, want de turbulentie blijft nog wel even. Dit noopt tot enige terughoudendheid en wellicht het verkleinen of beschermen van de portefeuille. Blijf alert!

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van dit fonds

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.