We zitten in de laatste handelsweek van September, snel afsluiten en vooruit kijken naar het vierde kwartaal. De laatste drie maanden van het jaar zijn historisch gezien de beste beleggingsmaanden. Zou dat dit jaar ook zo zijn met alle ellende en negativiteit om ons heen? Wat moet er gebeuren om zicht te krijgen op een rally richting de jaarultimo?

Vierde kwartaal cijfers
Om winstgevendheid aan te tonen is er de zogenaamde winstfactor, die aangeeft hoeveel winst er tegenover 1 Euro verlies staat. Zo heeft oktober een winstfactor van 1,2, november 2,09 en december maar liefst 4,20. Gemiddelde winstfactor voor het 4e kwartaal is 2,50, best wel positief dus.
Je kunt het ook als volgt benaderen. In het 4e kwartaal is er in 72% van de gevallen een tendens tot stijgen met een gemiddelde stijging van 4,1%. Dus statistisch een grotere kans op winst dan op verlies.

Correctie moet opdrogen
De maandchart van de AEX laat duidelijk zien dat vanaf de briljante top op krap 830 in november vorig jaar een correctie werd ingezet die nu nog bezig is, maar rap afgerond moet worden om de stijgende trend niet in gevaar te brengen. De groene steunstreep op 632+ en nipt daar onder de SMA lijn moeten de beren remmen en zorgen dat de zwarte september candle daar ophoudt. Dat kan de opmaat worden voor een hervatting van de uptrend.

Witte oktober candle
Om zicht te krijgen op een positief vierde kwartaal is het noodzakelijk dat de oktober candle, die volgende week van start gaat, een witte body krijgt. Dus na de openingskoers meteen noordwaarts optrekken. En dit alles uiteraard op of boven de 632+ passage. Het zal super spannend worden gezien alle onrust en onzekerheid in de wereld. Maar de chart geeft aan wanneer we ons mogen opmaken voor een opluchtingsrally, dat moge duidelijk zijn.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van dit fonds

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.