Er zijn beleggers en analisten die steevast met een 200 daags voortschrijdende gemiddelde lijn werken om trend te meten. Ik werk met een 55 daags gemiddelde lijn. Welke lijn is beter?

Waarom een gemiddelde lijn als trendvolgende indicator?
Ik gebruik de 55SMA indicator om inzicht te krijgen in trendrichting en trendsterkte. De Simple Moving Average (SMA) geeft een goede balans tussen valse signalen en lagging, waardoor je de significante koersbewegingen goed kunt volgen. Dit laatste hangt sterk af van de gebruikte parameter, ofwel de lengte van de MA. Ik gebruik het Fibo getal 55 omdat deze invulling goed werkt op meerdere tijdvensters.
Belangrijkste signaal is de crossover van de koers met de SMA lijn. Een upcross impliceert de start van een stijgende trend, een downcross impliceert de start van een dalende trend.
De SMA lijn voldoet prima als dynamische trendlijn, geen strakke rechte lijn zoals bij de klassieke trendlijn, maar een glooiende lijn, die bodems indiceert in een uptrend en toppen in een dalende trend.
Als laatste indicatie wil ik noemen de trendintensiteit, ofwel de sterkte van de trend. Hoe sterk is de richtinggevoeligheid? Dit alles komt tot uiting in de hellingshoek (en de kleur) van de SMA lijn. Hoe steiler de lijn, hoe sterker de trend. Een vlakke SMA indiceert geen trend maar een trading range. Ik kleur de SMA blauwgroen (up) of geel (down).

Testresultaten
Ik heb de crossovers getest in de afgelopen vijf jaar van de AEX met een 55 daags SMA en een 200 daags SMA.
De 55SMA scoort een hitratio van 26% en een Winst/Verlies ratio van 1,1 (1,3 voor de long posities en 0,85 voor de shorts). Dus met een lage scoringskans een matige winst (testresultaten zijn opvraagbaar).
De 200SMA scoort een hitratio van 17% en een W/V ratio van 0,72. Heel lage scoringskans met geen winst.
Mijn conclusie voor beide lijnen luidt: werk niet stand-alone met een SMA maar vul aan met extra entry en exit metingen vanuit bijv. RSI en Swingteller om tot betere (test) resultaten te komen. En een overweging: gebruik eens beide SMA lijnen, zie bovenstaande afbeelding!

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!